trende

Ceviz Fidanı Toprak Analizi Nasıl Yapılır?

15.12.2020
811
Ceviz Fidanı Toprak Analizi Nasıl Yapılır?

Toprak Analizi Neden Önemlidir?

Öncelikle kurak ve verimsiz toprak diye tabir edilen alanlarda ürün yetiştirebilmek için gerekli mineral ve besin maddelerinin bulunmaması sonucunda yeterli ve istenilen kapasitede ürün alamayız. Toprak analizi sonucunda toprağın ihtiyaç duyduğu mineraller gübre ya da besin yolu ile sağlanabilir. Toprak analizi yaparken dikkat etmemiz önemli nokta ise analiz örneğini doğru yerden alabilmektir. Doğru yerden alınmayan toprak örneği bize oldukça pahalı bir deneyim elde etmemizi sağlayacaktır.

Gübre Kullanırken Toprak Analizi Yapmalı mıyım?

Eğer eski usul ve toprak analizi yaptırmadan gübre kullanmanız halinde hem bütçeniz zarar görür hemde aşırı gübre sonucunda ürünleriniz zarar görür.  Toprağın ihtiyaç duyduğu gübre miktarı belirlenemez ise bitki yetiştirebilmek için gerekli mineral ve besinler oluşmadığından verim düşmektedir. Ayrıca yanlış zamanda gübre kullanım sonucunda da hep gübre işe yaramaz hemde toprağınız beslenemez.

Toprak analizi yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise iklim ve sıcaklık şartlarıdır. Sıcaklık, rutubet ve nem şartlarının uyumsuz olduğu bir zamanda alınan numune de doğru sonuç vermez. Ayrıca numune alınacak toprak ne çok ıslak ve çamur ne de kuru olmalıdır.

Toprağın Neresinden Numune Alınmaz?

  • Daha önceden kimyasal gübre, kireç veya hayvansal gübre kullanılan yerlerden numune alınmaz.
  • Tarlanın eğrili, tümsek ya da çukur olan kısımlarından da numune alınmaz.
  • Hayvan otlatılan yada beslenen yerlerden ve yeni ekim yapılan harman alanından da numune alınmaz.
  • Ağaç ve çalı diplerinden, su biriken ve akarsu kenarlarından, sel basmış ve kil yığılmış alanlardan, yol kenarlarından, yabani bitkilerin olduğu alanlardan alınmaz.
  • Taşlı ve çakıllı topraklardan, karınca ve köstebek yuvaları yakınlarından orman arazisi yakınlarından yada hafriyat olan kısımlardan numune alınmaz.

Toprak Numunesi Nasıl Alınır?

Öncelikle tarım ve ekim yaptığınız alanın büyüklüğü tespit edilir. Tarla içi 40 dekar, bahçe bitkileri için 20 dekar olacak şekilde numune alınır. Arazi büyüklüğü belirlendikten sonra 10 ile 20 nokta arası belirlenir. Numune alınacak noktalar bir sistem üzerine göre alınır ve dengeli dağılmasına özen gösterilmelidir.

Numune alınacak çukurlar V şekline benzer şekilde çukurlar açılmalıdır. V şeklinde açılan çukurun derinliğinin ise 30 santimden derin olmamasına özen gösteriniz. Ayrıca numune alacağınız bel ya da küreğin kesinlikle paslanmaz çelik le 2 şer santim kalınlığında pasta dilimi şeklinde alınması gereklidir.

Numune alım işlemi bittikten sonra tüm toprak temiz bir yerde toplanarak iyice karıştırılması gereklidir. Olabildiğince taşsız ve ince olması önerilir. Toprağın iyice ezildiğinden ve karıştığından emin olun. Daha sonra temiz bir numune poşetine ağzını bağlayarak koyun.

Numune poşetinin üzerine ise nereden alındığı kaç noktadan alındığı, derinliği, arazinin durumunu, hangi yıllarda hangi ürünün yetiştirildiğini, kullandığınız gübre miktarını ve cinsini yazınız.

Toprak Analizinin Nerede Yaptırabilirim?

Bölgenizde bulunan analiz laboratuvarlarına götürebilirsiniz. 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Oğuz Olacak
Oğuz Olacak
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?